De ontwikkeling van de SRE rol in DevOps

De ontwikkeling van de SRE rol in DevOps

Site Reliability Engineering SREBij DevOps brengen we ontwikkeling (Dev) in verbinding met beheer (Ops). Ontwikkelaars staan voor “Change” – verandering, verbetering en vernieuwing. Beheer staat voor “Run” – stabiliteit, continuïteit en betrouwbaarheid (onderhouden). DevOps haalt de barrières weg tussen development en operations, door vooral focus te leggen op waarom dit nodig is, en daarbij uit te leggen wat er moet gebeuren.

Hoe mooi is het als je de mindset van de creatieve, innovatieve ontwikkelaar inzet om de betrouwbaarheid van operations verder te ontwikkelen? En voilà, daar komt de SRE, de Site Reliability Engineer, als “nieuwe” rol om de hoek kijken om hier invulling aan te geven. SRE is de implementatie van hoe het DevOps gedachtengoed in praktijk wordt gebracht.

Toen ik zelf aan het begin van mijn carrière de switch maakte van software applicatie programmeur naar systeem programmeur besefte ik niet dat ik veranderde naar Site Reliability Engineer (SRE). Dat bestond toen nog niet. Sinds kort verdiep ik mij in de rol van SRE, omdat die bij DevOps trainingen en implementaties steeds regelmatiger naar voren komt. De informatie haal ik voornamelijk bij Google vandaan, uit hun speciaal daarvoor opgezette https://sre.google/ platform.

Wat is Site Reliability Engineering?

Volgens Google: “SRE is wat je krijgt als je operations behandelt alsof het een softwareprobleem is. Het is onze missie om de software en systemen achter alle openbare diensten van Google (Google Search, Ads, Gmail, Android, YouTube en App Engine, om er maar een paar te noemen) te leveren, te beschermen en te verbeteren, met een altijd waakzaam oog op hun beschikbaarheid, latency, performance en capaciteit.”

Met SRE kun je een zeer waardevolle bijdrage leveren in een DevOps organisatie. Het is dus zeker niet hetzelfde, SRE is géén vervanging van DevOps. DevOps richt zich op Cultuur, Automatisering, Lean processen, Meten en Samenwerken / delen (CALMS). DevOps kan gezien worden als filosofie, SRE richt zich op de implementatie van die filosofie.

Wat doet een SRE?

Een SRE zet ontwikkelvaardigheden in om het systeem (platform, infrastructuur, omgeving) betrouwbaar(der) te maken. Betrouwbaar maken betekent in dit geval de verantwoordelijkheid voor beschikbaarheid, performance, efficiëntie, wijzigingsbeheer, monitoring, reactie op noodsituaties en capaciteitsplanning van de service(s).

De principes die worden aangehouden door SRE teams zijn;

  • omarm risico’s,
  • werk met service level doelen (SLO’s),
  • elimineer alledaags repetitief operationeel werk (Toil),
  • monitor systemen,
  • automatiseer zoveel mogelijk,
  • zorg ervoor dat releases consistent zijn,
  • en als laatste keep-it-simple!

Hoe wordt je SRE?

Badge SREHet begint met de drive die je moet hebben om te ontdekken waar het beter kan en dit als uitdaging op te pakken. Je moet continue willen verbeteren. Je bent nieuwsgierig naar de (technische) mogelijkheden en zet die in om de huidige situatie te verbeteren en verder te ontwikkelen.

Wij hebben een 2 daagse opleiding tot SRE ontwikkeld. Deze opleiding sluit aan bij de certificering tot Site Reliability Engineer.

Naast het opleiden van SRE’s geven we ook advies hoe deze rol / functie kan worden ingezet in de (DevOps) organisatie. De SRE moet uiteraard erkend worden en op die manier goed tot zijn / haar recht komen om zodoende de best gewaardeerde collega te worden. We praten graag met de leiders en managers in jouw organisatie over de mogelijkheden en kansen die dat biedt voor zowel de organisatie als voor jou.

This article is available in English: “The development of the SRE role in DevOps” by Richard Hoedeman on Medium https://link.medium.com/D3J3bnuZYlb

Richard Hoedeman

Mijn drive is het vinden van balans. Beheerst verbeteren – Ctrl Improve. Te veel controle en te weinig verbeteren of te weinig beheersing en te veel verandering? De betekenis en de balans vind ik vooral in de methoden Lean, efficiënt en effectief verbeteren, gecombineerd met Agile, wendbaar en flexibel veranderen. Cultuur en gedrag spelen een enorm belangrijke rol bij het behalen van resultaten en daarvoor zet ik graag Organizational Behaviour Management (OBM) in. Daarnaast spreekt de Lean Startup aanpak met het ontwikkelen door middel van een Minimum Viable Product (MVP) en daarbij beheersing met Minimum Viable Bureaucracy (MVB) mij enorm aan. Mijn energie en enthousiasme helpen je zeker, als coach en bij het leren van de theorie, én zorgen ervoor dat je slaagt voor het examen van OBM Dynamics, Agile PM project management, Scrum Master, Product Owner, PRINCE2 Agile, DevOps, Leadership, PRINCE2 of Lean-IT.