Complete chaos. Druk rondrennend als kippen zonder kop, niet wetende met wat en waarom. Ja, ze waren een zelfsturend team. Of was het nou zelforganiserend? De manager bemoeide zich, per slot van rekening, nergens meer mee. Sterker nog: Zijn afwezigheid schitterde op de werkvloer!
Dit team werd geacht alles zelf te doen. En dat ‘zelluf doen’ niet automatisch ‘van zelluf’ gaat, moge duidelijk zijn. Dit voorbeeld heeft niks te maken met een zelforganiserend -of zelfsturend team. Dit noemen we een verwaarloosd team.
Zelforganiseren en zelfsturen kun je wél leren. Vergelijk het met een kind dat leert zwemmen. Die gooi je ook niet direct in het diepe. Die mag eerst wennen, om koud-water-vrees te overwinnen, krijgt een kurkje als houvast en leert vervolgens de zwemvaardigheden. Dit hele leerproces bestaat uit veel oefenen, een beetje verzuipen, fouten maken, frustraties, successen behalen, blijdschap ervaren en resulteert uiteindelijk in het behalen van het diploma (meesterschap).
Herken je dit in je eigen team en wil je graag de eerste stap zetten naar succesvol zelforganisatie? Lees dan vooral verder!
Voordat ik meer uitleg geef over het Waarom, Wat en Hoe van zelforganisatie, leg ik eerst het verschil uit tussen zelfsturende en een zelforganiserende teams.
Er is een overlap tussen de beide begrippen en er is er een wezenlijk verschil:
Het gevoel van autonomie is sterk in de mens geworteld. Denk maar aan een driejarig kind dat alles, soms tot wanhoop van ouders, ZELLUF wil doen. Veel werknemers nemen in hun privéleven allang eigen verantwoordelijkheid en nemen zelf beslissingen: Ze kopen een huis, voeden kinderen op, runnen een sportvereniging of verlenen mantelzorg. Ze komen dan ook steeds meer in opstand tegen het traditionele manier van werken en aangestuurd worden. Als medewerkers meer eigenaarschap mogen laten zien, verhoogt dat de motivatie en het werkplezier. Men ervaart minder werkdruk en het ziekteverzuim kan daardoor minder worden.
Daarnaast vraagt de wereld ook om een andere manier van werken. Als organisatie wil je flexibel kunnen inspelen op veranderingen, problemen, veranderende wensen van klanten en medewerkers. Kortom, tijd voor wendbaar organiseren…. Tijd voor zelforganisatie!
Voordat je start met zelforganisatie, neem eerst de volgende stappen met elkaar door:
Zelforganisatie begint bij medewerkers, maar het gaat niet vanzelf. De HR-manager of de HR afdeling kan een organisatie ondersteunen in de ontwikkeling naar meer wendbare, zelforganiserende teams.
Zelforganisatie is een onderdeel van de 2-daagse training Agile HR. Mocht je hiervoor belangstelling hebben, neem dan contact op met Dianne Janssen.
Heb je de bovenstaande stappen met elkaar besproken en in kaart gebracht? Dan ben je klaar voor mijn volgende blog. In mijn volgende blog zoom ik in op de principes van zelforganisatie en wat dat betekent voor de onderlinge interactie en voor leiderschap.
* Marcel Balm – Balm, M.F.K. (2002). Exercise Therapy and Behavioural Change. Purdue University Press.
* Tuckman – Tuckman’s stages of group development (Wikipedia).
M1 – Forming, M2 – Storming, M3 – Norming, M4 – Performing
2 comments so far
Zelforganisatie … Een geordende chaos! – Ctrl ImproveGeplaatst op9:05 am - dec 20, 2019
[…] mijn vorige blog heb ik getracht duidelijk te maken dat zelforganiseren niet vanzelf gaat, en dat het zomaar […]
Van Lean Agile implementatie en transitie naar Agile Flow 3.0 – Ctrl ImproveGeplaatst op5:30 pm - feb 17, 2020
[…] Sommige mensen in de organisatie zijn sceptisch en willen duidelijke sturing in plaats van zelforganisatie. […]