Een Lean Agile coach heeft een W-profiel.

Een Lean Agile coach heeft een W-profiel.

W-Profile of W-Shaped profiel.Wat werkt goed? Wat is wijsheid? Welk niveau van ondersteuning is hier gewenst? Waarin onderscheidt een goede lean agile coach zich? Wijs me de weg!

Het T-Profiel.

T-Profile of T-Shaped profiel.Misschien ken je het T-Shaped of T-profiel dat gebruikt wordt in multidisciplinaire teams? De letter T om aan te geven dat het niet alleen gaat om de individu (I) met zijn of haar specifieke expertise, maar dat we graag teamspelers (T) willen zien. Teamleden die naast hun individuele expertise ook groeien in hun bredere kennis en dit graag met elkaar delen.
Agile coaches en Scrum masters helpen teamleden ontdekken welke T-profielen er zijn. Om vervolgens de kennis en vaardigheden van de mensen met elkaar te verbinden om als team te kunnen werken naar een gemeenschappelijk doel. Dit komt de samenwerking ten goede. Je weet beter wat je van elkaar kunt verwachten en van elkaar kunt leren. In sommige organisaties spreekt men zelfs over een Π-profiel (Pi) als alternatief voor T, waarmee je 2 expertises hebt. Of zelfs een M-profiel met 3 expertises.

Het W-profiel.

Voor de Lean Agile coach zouden we graag een W-profiel zien. In tegenstelling tot een M geeft de letter W beter aan dat het gaat om ondersteuning. Die ondersteuning wordt gesplitst in 3 aandachtsgebieden:

 1. De context – de omgeving en de randvoorwaarden.
  Hierbij horen termen als faciliteren, budgetteren, organiseren en autonomie.
  Wat we hier nodig hebben is leiderschap en energie.
 2. De inhoud – waarde leveren.
  Hierbij horen temen als prioriteren, selecteren, baten realiseren en doelen stellen.
  Wat we hier nodig hebben is visie en wendbaarheid.
 3. De uitvoering – samenwerken.
  Hierbij horen termen als communiceren, creatief zijn, continu verbeteren en meesterschap.
  Wat we hierbij nodig hebben is vakmanschap en kwaliteit.

W-Profile of W-Shaped profiel.

PeopleIn de 3 verschillende aandachtsgebieden werkt de agile coach samen met andere rollen.

 • In de uitvoering samen met de Scrum Masters / Team leaders en het team.
 • Als het gaat om de inhoud vooral met de Product Owners, Business Analisten, Ambassadeurs, Business Owners, Epic Owners en Portfolio managers.
 • Bij de context draait het vooral om samenwerking met faciliterende Managers, Sponsors, Programma- en Projectmanagers, Releasemanagers en Procesmanagers.

MeasureDe samenwerking betekent vanuit coachperspectief vooral ondersteunen en op zoek naar verbeteringen. Samen met de verschillende rollen wordt gemeten, reviews gehouden, retrospectives uitgevoerd, assessments gedaan, etcetera.
Zonder te meten, geen verbetering!

ControlDe acties en interventies die voortkomen uit de metingen worden door de coach ondersteund vanuit zijn of haar expertise, kennis en ervaringen. Dit kan worden uitgevoerd in workshops, trainingen, gesprekken, oefeningen en andere interventies. Een goede Lean Agile coach kent de theorieën en frameworks, de organisatie waar wordt gecoacht en is zich vooral bewust  van zijn of haar eigen kracht en aanwezigheid.

Conclusie

Een Lean Agile coach werkt vanuit het W-Profiel. Het W-profiel van de coach ontwikkelt verder vanuit data, informatie, kennis en wijsheid in 3 verschillende aandachtsgebieden. De coach groeit in zijn vak door goed te luisteren, te meten en aan te voelen wat nodig is, én door dit met andere coaches te delen en van elkaar te leren. Dit resulteert in goede ondersteuning aan de organisatie. Samen weten wat werkt!

Read this story in English on https://medium.com

Wil je meer weten over dit onderwerp, vul dan onderstaand formulier in:


Richard Hoedeman

Mijn drive is het vinden van balans. Beheerst verbeteren – Ctrl Improve. Te veel controle en te weinig verbeteren of te weinig beheersing en te veel verandering? De betekenis en de balans vind ik vooral in de methoden Lean, efficiënt en effectief verbeteren, gecombineerd met Agile, wendbaar en flexibel veranderen. Cultuur en gedrag spelen een enorm belangrijke rol bij het behalen van resultaten en daarvoor zet ik graag Organizational Behaviour Management (OBM) in. Daarnaast spreekt de Lean Startup aanpak met het ontwikkelen door middel van een Minimum Viable Product (MVP) en daarbij beheersing met Minimum Viable Bureaucracy (MVB) mij enorm aan. Mijn energie en enthousiasme helpen je zeker, als coach en bij het leren van de theorie, én zorgen ervoor dat je slaagt voor het examen van OBM Dynamics, Agile PM project management, Scrum Master, Product Owner, PRINCE2 Agile, DevOps, Leadership, PRINCE2 of Lean-IT.