Mag ik dan bij jou …
… om hulp vragen?
… fouten maken?
… zaken kritisch tegen het licht houden?
… zeggen dat ik in sommige situaties onwetend ben?
Mag en durf je echt alles te zeggen binnen je team zonder dat je het gevoel hebt dat je er op wordt afgerekend? Een cruciale vraag als je aan de slag wil met zelforganisatie of als je een succesvol team wilt zijn.
Google* heeft een onderzoek gedaan naar wat een topteam nu een topteam maakt. Ze definieerden na het onderzoek 5 pijlers: Je creëert een succesvol team als:
Google stelde dat vooral de psychologische veiligheid een doorslaggevende factor was of een team succesvol (zelforganiserend) was. En wat wordt hiermee nu bedoeld? In een psychologische veilige omgeving voelen alle teamleden zich gehoord en laten ze aan elkaar merken dat ze rekening houden met elkaar gevoelens.
Wil een team succesvol zijn, dan zal het de potentiële wijsheid in de groep moeten aanboren. De theorie van Deep Democracy sluit hier mooi bij aan.
Deep Democracy gaat ervan uit dat er een wederzijdse beïnvloeding is tussen jou en de groep. Met andere woorden: Jij bent de groep en de groep is jou. Alle gevoelens, gedachten en ervaringen die met elkaar binnen de het team gedeeld worden, komen in het groepsbewustzijn. Worden deze zaken niet met elkaar gedeeld dan komen ze in het groepsonbewustzijn.
Bij een psychologische onveilige omgeving willen mensen niet gezien worden als:
Hoe zonde is het dat deze potentiële wijsheid in het groepsonbewustzijn blijft zitten. Deep Democracy noemt al deze onuitgesproken gevoelens, ervaringen, gedachten visjes. En als visjes onderdrukt worden, dan groeien ze uit tot haaien oftewel sabotage-gedrag. Haaien zorgen voor een onderstroom die een openlijke communicatie en samenwerking ondermijnt. Bij een team met een onderstroom worden constructieve conflicten vermeden (Driehoek van Lencioni).
De mate van begeleiding en coachen van teams naar succesvolle (zelforganiserende) teams hangt samen met de fase van teamontwikkeling (Tuckman*)
Klik hier voor meer informatie training Psychologische veiligheid
Wil je meer weten over dit onderwerp, vul dan onderstaand formulier in:
Bronnen
* Google-onderzoek: https://rework.withgoogle.com/print/guides/5721312655835136/
* The Fearless Organization – Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation, and Growth- Amy C. Edmonson
* Fasen van Tuckman: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tuckmans_stadia_van_groepsvorming
* De 5 frustraties van teamwork – hoe je ervoor zorgt dat samenwerken leuk blijft – Patrick Lencioni
* Plaatje Deep Democracy- Jitske Kramer