State of DevOps 2021

State of DevOps 2021

Een Decennium DevOps

In tien jaar hebben bijna 40.000 technische professionals van over de hele wereld bijgedragen aan het State of DevOps-onderzoek, het langstlopende en meest gerefereerde DevOps-onderzoek in de branche. Om een decennium te vieren, heeft Puppet Labs een illustere groep DevOps-experts uitgenodigd om op de gegevens te reageren en aanbevelingen te doen voor bedrijven die hun DevOps-practices willen ontwikkelen.


Mooi om te zien dat Team Topologies van Matthew Skelton & Manuel Pais ook vertegenwoordigd is in het 2021 onderzoek. Business gerichte Stream-aligned teams en op interne producten gerichte Platform teams als benaming voor verschillende “smaken” in end-to-end keten teams. Aangevuld met Enabling teams en Complicated Sub-system teams voor ontbrekende skills of schaarse technische expertise in de end-to-end teams. Vergevorderde DevOps organisaties volgen dit Team Topologies model.

Stuck in the middle

Dit jaar is ontdekt dat de overgrote meerderheid van de organisaties vast blijft zitten in de DevOps-evolutie op het middenniveau. Het middelste niveau is daarom in drie verschillende categorieën verdeeld, op zoek naar de blokkades die deze midden-evolutie-organisaties verhinderen vooruit te komen. Onderweg kwamen veel fascinerende ontdekkingen.

2021-state-of-devops-promoted-vs-resistedDe verst ontwikkelde bedrijven profiteren van het top-down mogelijk maken van bottom-up transformatie.

Minder dan 2% van de organisaties met een ver gevorderde DevOps evolutie meldt actieve weerstand tegen DevOps op directieniveau. Hoewel slechts 3% van de organisaties in het midden van de evolutie actieve weerstand meldt, meldt de helft (30%) van de groep dat DevOps actief wordt gepromoot in vergelijking met 60% van de organisaties met een hoge evolutie.
Oftwel, actieve promotie van DevOps helpt de evolutie naar een hoger niveau met de positieve consequentie van flexibeler, beter, sneller, efficiënter en effectiever leveren van (digitale) waarde binnen de organisatie en voor de klanten.

Cloud en automatisering correleren met hogere DevOps-evolutie…

… maar ze zijn niet voorspellend. Vergevorderde organisaties gebruiken de Cloud echter beter en hebben veel meer kans om uitgebreide en alomtegenwoordige automatisering te implementeren.

Terwijl 65% van de organisaties in het midden van de evolutie aangeeft gebruik te maken van de openbare Cloud, gebruikt slechts 20% van hen de volledige mogelijkheden van de cloud, vergeleken met 57% van de organisaties met een hoge evolutie.

Vergevorderde bedrijven hebben veel vaker uitgebreide en alomtegenwoordige automatisering geïmplementeerd.

Download het 2021 State of DevOps report bij Puppet voor nog veel meer inzichten!

Puppet

Download 2021 report

Richard Hoedeman

Mijn drive is het vinden van balans. Beheerst verbeteren – Ctrl Improve. Te veel controle en te weinig verbeteren of te weinig beheersing en te veel verandering? De betekenis en de balans vind ik vooral in de methoden Lean, efficiënt en effectief verbeteren, gecombineerd met Agile, wendbaar en flexibel veranderen. Cultuur en gedrag spelen een enorm belangrijke rol bij het behalen van resultaten en daarvoor zet ik graag Organizational Behaviour Management (OBM) in. Daarnaast spreekt de Lean Startup aanpak met het ontwikkelen door middel van een Minimum Viable Product (MVP) en daarbij beheersing met Minimum Viable Bureaucracy (MVB) mij enorm aan. Mijn energie en enthousiasme helpen je zeker, als coach en bij het leren van de theorie, én zorgen ervoor dat je slaagt voor het examen van OBM Dynamics, Agile PM project management, Scrum Master, Product Owner, PRINCE2 Agile, DevOps, Leadership, PRINCE2 of Lean-IT.