Agile coaching kent verschillende facetten. De Agile coach helpt de organisatie en teams naar een hoger “performance level”. Oftewel, efficiënter en effectiever werken met betere resultaten!
In veel organisaties zijn de Scrum Masters dé Agile coaches, maar niet overal wordt Scrum gebruikt als Agile framework. Er zijn veel hybride situaties in de praktijk. Bijvoorbeeld met Agile project management, Less, SAFe of DevOps, waar zowel Scrum Masters als Agile coaches rondlopen. En dan rijst de vraag, wat is het verschil? Wat doet de Agile (DevOps) coach precies? En hoe wordt je een goede Agile coach?
Waar de Scrum Master onderdeel uitmaakt van het Scrum Team en van daaruit naar buiten kijkt, heeft de Agile coach het perspectief van buiten naar binnen. Een Agile coach maakt géén deel uit van het Agile team en pakt geen ontwikkeltaken op. De Agile coach heeft onder andere als doel om het team autonoom en high performing te krijgen, in samenwerking met de Scrum Master, als die er is, om vervolgens afstand te nemen.
We kunnen de uitvoering van de coach-activiteiten onderverdelen in verschillende type taken. Zo is de Agile coach een Trainer, Mentor, Consultant, Facilitator, maar vooral Coach. De Coach is enthousiast over de Agile manier van werken en draagt dat ook graag uit. Hij/zij straalt energie uit en dat werkt aanstekelijk voor anderen. De Agile coach werkt op verschillende niveau’s in de organisatie en ondersteunt zo niet alleen de Agile teams, maar ook de rollen en functies daar omheen. Belangrijke persoonlijke eigenschappen van de coach zijn:
Een Agile Coach begrijpt de 5 verschillende belangrijke modi: Training, Coaching, Mentoring, Facilitation & Consulting. Hij/zij weet wanneer, waarom en hoe de juiste modus toe te passen. Hieronder een opsomming van activiteiten bij de verschillende modi. Deze staan ook in het bovenstaande plaatje weergegeven.
Naast de nodige praktijkervaring, bijvoorbeeld in agile ontwikkelteams, en ervaring in het (bege)leiden van verandertrajecten, beschik je ook de benodigde persoonlijke eigenschappen (die hierboven staan genoemd). Om in de rol te groeien is het in eerste instantie fijn om onderdeel uit te maken van een pool van Agile coaches, waarbij je van elkaar kunt leren. Intervisie en leren van elkaars ervaringen!
Om het faciliteren en trainen onder de knie te krijgen zul je zelf veel trainingen en workshops moeten geven. Leren door te doen! Dan merk je ook meteen dat niet altijd alles gaat zoals je had gepland, en leer je ook meteen om te improviseren.
Vanuit het consultant en mentor perspectief zorg je ervoor dat je voorop loopt met kennis. Dat betekent veel lezen. Boeken, blogs, whitepapers, LinkedIn artikelen, etcetera. Nog beter als je zelf je steentje bijdraagt en interessante inzichten publiceert.
Spreekt het je aan, dan moet je daarnaast zéker nog een Agile (DevOps) Coach training volgen met aansluitend de mogelijkheid tot certificering. Dat maakt het compleet.
Bij Ctrl Improve kun je Agile DevOps Coach certificering behalen door de DASA DevOps Coach training te volgen. Belangrijk in deze training is dat je niet alleen leert van de trainer, maar ook van de medecursisten en elkaar ook traint en helpt in dit traject.
Naast de training hebben we bij Ctrl Improve de mogelijkheid om je aan te sluiten bij onze pool van Agile (DevOps) coaches. Om ervaringen uit te wisselen, workshops bij te wonen en te organiseren. Heb je hier interesse in stuur dan een email naar richard@ctrl-improve.nl of taco@ctrl-improve.nl. We zien je reactie graag tegemoet!
Wil je meer weten over dit onderwerp, vul dan onderstaand formulier in: