Wat wordt bedoeld met “een Agile Mindset” in een organisatie?

Wat wordt bedoeld met “een Agile Mindset” in een organisatie?

Goeie vraag! “Mindset” wordt in het Nederlands vertaald met “Mentaliteit”. Mentaliteit is het denk- en gedragspatroon van een persoon of groep. Mindset, denken en doen, wordt sterk bepaald door je karakter, je opvoeding en door de aanwezige cultuur; “zo doen we dat hier”. Jouw zichtbare gedrag komt voort uit jouw mindset én de consequenties die op je gedrag volgen. Het verschil tussen ja of nee ergens tegen zeggen. Door te werken met consequenties kunnen we gedrag en dus ook de mindset veranderen, waardoor je op termijn ook de cultuur kunt veranderen.

Agile vs Fixed Mindset

In organisaties waar gekozen wordt voor Agile werken, willen we een Agile mindset creëren. Agile werken betekent transparantie, feedback en aanpassen / flexibiliteit. De Agile consequenties zijn grotere betrokkenheid, beter draagvlak, meer vertrouwen, betere kwaliteit die past bij de verwachtingen, én de flexibiliteit om aanpassingen te doen óf andere prioriteiten te stellen. Dat klinkt heel mooi, dus hoe ziet nu het gedrag eruit dat past bij een Agile mindset en hoe kunnen we dat verder ontwikkelen?

Een paar voorbeelden van Agile gedrag:

  • een product review verzorgen en laten zien wat je hebt gemaakt, is transparantie
  • een experiment uitvoeren en de successen of mislukkingen daarvan delen, is openheid en ondernemerschap
  • de reactie van de klant verwerken en daarop reageren met een oplossing, is feedback
  • aanpassingen doen in het proces op basis van een retrospective, is flexibiliteit
  • het meten van de klanttevredenheid en zorgen dat deze een stijgende lijn vertoont, is transparantie, feedback en flexibiliteit
  • sneller een product opleveren met alleen de belangrijke en noodzakelijke features, is flexibiliteit

Sommige personen hebben dit agile gedrag al in zich en hebben een Agile mindset. Anderen worden wellicht geremd door de consequenties. Fouten maken en dat ook nog eens delen met anderen is best eng. Je manier van werken aanpassen, omdat in een retrospective blijkt dat het anders en beter kan, is best even wennen. Vragen om een beoordeling kan best confronterend zijn. Initiatief nemen en een keuze maken is best lastig. Wat als je een verkeerde keuze maakt? Wat zullen anderen wel niet van je denken? Blijf ik niet liever in mijn comfort zone?

Om de Agile mindset te laten groeien moeten we een veilige omgeving bieden waarin de consequenties positief worden bekrachtigd. We steken veel energie in uitleggen en faciliteren van Agile veranderingen. Daarnaast bieden we ondersteuning in de vorm van Agile Coaching, als vraagbaak, maar ook door zelf kritische vragen te stellen. Al doende vertrouwen we elkaar steeds meer, en met elkaar zien we de positieve consequentie van Agile werken. We omarmen de veranderingen en ontwikkelen onszelf flexibel met een Agile mindset.

This article is available in English: “What is meant by “the Agile Mindset” in organizations?” by Richard Hoedeman on Medium https://link.medium.com/Bz9hwGFEI6

Wil je meer weten over dit onderwerp, vul dan onderstaand formulier in:


Richard Hoedeman

Mijn drive is het vinden van balans. Beheerst verbeteren – Ctrl Improve. Te veel controle en te weinig verbeteren of te weinig beheersing en te veel verandering? De betekenis en de balans vind ik vooral in de methoden Lean, efficiënt en effectief verbeteren, gecombineerd met Agile, wendbaar en flexibel veranderen. Cultuur en gedrag spelen een enorm belangrijke rol bij het behalen van resultaten en daarvoor zet ik graag Organizational Behaviour Management (OBM) in. Daarnaast spreekt de Lean Startup aanpak met het ontwikkelen door middel van een Minimum Viable Product (MVP) en daarbij beheersing met Minimum Viable Bureaucracy (MVB) mij enorm aan. Mijn energie en enthousiasme helpen je zeker, als coach en bij het leren van de theorie, én zorgen ervoor dat je slaagt voor het examen van OBM Dynamics, Agile PM project management, Scrum Master, Product Owner, PRINCE2 Agile, DevOps, Leadership, PRINCE2 of Lean-IT.